Ebéd utáni nasi


Igazából ez egy annyira egyszerű kis desszert, hogy már azon gondolkodtam, föl sem teszem. A piskótát már többször elkészítettem, más-más formában itt és itt. Most azonban adtam hozzá némi extra ízesítést, gyümölcsragu ágyon tálaltam egy kis tejszínnel és máris egy csodás ebéd utáni tányérdesszert kerekedett belőle. Mondjuk amikor a pasiknak egy darab kis sütit tettem a tányérjukra kinevettek, és mondták hogy nyugodtan jöhet 3-4 is. 

Mákos frangipane erdei gyümölcs raguval

Hozzávalók:
a piskótához:
100 g vaj
100 g porcukor
2 tojás
100 g darált mandula
40 g liszt
1 csapott mokkáskanál sütőpor
3 evőkanál mák (nem darált)
1 narancs reszelt héja
1 csipet só
a gyümölcsraguhoz:
20 dkg erdei gyümölcs (most fagyasztott)
2 evőkanál barna cukor
pár csepp citromlé
a tálaláshoz tejszín

A piskótához a vajat a cukorral habosra keverjük. Egyenként beleütjük a tojásokat és tovább keverjük.
A lisztet, a mandulát, a mákot, a sót és a sütőport összekeverjük, majd spatulával a vajas részhez adjuk. A végén belereszeljük a narancs háját és kis formákba kanalazzuk. Muffinforma is jó, csak előtte tegyünk bele kis papírkapszlikat. A formákat 3/4-ig töltjük és 180 C-os sütőben a 10-12 percig sütjük, attól függően milyen a formánk. Tűpróbával ellenőrizzük. 
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a ragut. A cukorból és ugyanannyi vízből szirupot főzünk és beletesszük a gyümölcsöt, majd a citromlevet. Éppen csak összerottyantjuk, nem kell szétfőzni. Lehúzzuk a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni. 
Tálaláshoz a tányér közepére tesszük a gyümölcsöt, amit egy kis tejszínnel locsolunk meg, és erre jön a piskóta. Egy kis porcukor még mehet rá díszítésnek.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések