Kisült-e már a kalácsom?


Teljes karácsonyi lázban égek, már csak azt kell valahogy megszervezni, hogy jusson mindenre idő, amit kiterveltem. Idén is lesz saját készítésű szaloncukor, mogyorós és mandulás kekszek mindenféle verzióban, aszalt gyümölcsös kuglóf, (amit idén már nem csak magunknak sütök) és persze a mikuláscsomagokba is rejtek majd valamit. Na de még rengeteg idő van karácsonyig, így igyekszem minden napra beosztani valami kicsit, hogy a karácsonyi készülődés ne idegeskedéssel végződjön, mert úgy pont megette a fene az ünnepet.

Na de addig sem unatkozom ám esténként... A héten egyik este meló után gyorsan begyúrtam ezt a szuper babka tésztát (ami az "Akik elmentek péknek" c. könyvben található) és este 1/2 10-re olyan süti illat áradt szerte a lakásban, hogy kellett ám rendesen önuralom, hogy azonnal ne fel ne vágjuk és meg ne együk az egészet. Én egy kicsit ebbe is kevesebb cukrot tettem, hogy érződjön rajta a finom keserűcsokoládé íze a kókusszal. A tésztája annyira puha, hogy még 2-3 nap után is simán élvezhető, már ha marad belőle addigra bármi is. Hétvégén tessék kipróbálni!


Csokis-kókuszos babka

Hozzávalók:
270 g finomliszt
2 kicsi tojás (vagy másfél ha nagyobb)
40 g cukor
60 g víz
fél rúd vanília
15 g élesztő
5 g só
75 g puha vaj
töltelék:
80 g étcsokoládé
75 g vaj
30 g porcukor
20 g kakaópor (20-22 %)
5 dkg kókuszreszelék
cukorszirup:
20 g cukor
20 g víz

A lisztet és a sót elkeverjük, majd az összes többi hozzávalót a vaj kivételével a robotgép üstjébe tesszük.  Addig dagasztjuk, amíg sima tésztát kapunk. Ezután adjuk hozzá a vajat kockánként és mindig tesszük bele a következő adagot, ha az előzőt beledolgozta. Amikor az összes vajat felvette, gyúrótáblán kézzel kicsit átgyúrjuk, majd lefedve kb. 2 órát kelesztjük. Akkor jó, ha már duplájára nőtt a tészta.
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A csokit és a vajat mikróban alacsony fokozaton összeolvasztjuk, majd beleszitáljuk a porcukrot és a kakaóport. Jól elkeverjük és félretesszük hűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán 30*40 cm-es téglalappá nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel, úgy hogy a szélén 0,5 cm-t kihagyunk, majd rászórjuk a kókuszreszeléket.
A két hosszabb oldalát behajtjuk, majd elkezdjük feltekerni. Ezután hosszában kettévágjuk, a két végét összecsípjük és a szálakat összefonjuk. Kivajazott püspökkenyér formába tesszük, letakarjuk és újabb 60-90 percig kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 200 C-ra és a megkelt tésztát 20-25 perc alatt készre sütjük.Amíg sül, elkészítjük a cukorszirupot. A vizet és a cukrot kis lábasban forrásig melegítjük. Amikor kisült a kalács megkenjük azonnal megkenjük a cukorsziruppal és a formában kihűtjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések