A megunhatatlan


Még mindig a csizmasarka nyaralás hatása alatt állok, így bevallom arra készültem, hogy valami olaszos finomsággal indítom a napot…A reggeli piacon viszont csodaszép "rétesalmák" jöttek szembe és ezeknek sosem tudok nemet mondani. A sült alma illatától szinte megrészegülök és egyből tudtam, hogy az illatos gyümölcsökből valami igazán szaftos puha édességet fogok készíteni. Az almákat sütés előtt egy kis vajon cukorral karamellizáltam és így halmoztam a mandulás tönkölylisztes keverékre. Mennyei édesség lett belőle, amit natúr krémes joghurttal tálalva lett tökéletes. Na mit szóltok?


Almás mandulás torta

Hozzávalók:
4 savanykás alma
25 g vaj
1 evőkanál barna cukor
őrölt fahéj
a tésztához:
150 g vaj
120 g barna cukor
2 tojás
1 teáskanál mandula kivonat
1 nagy evőkanál joghurt
75 g tönkölyliszt
1/2 teáskanál sütőpor
75 g darált mandula

Az almákat hámozzuk meg és vágjuk vastag szeletekre. A vajat olvasszuk meg egy edényben és amikor már sistereg, adjuk hozzá a cukrot. Keverjük, amíg buborékok keletkeznek benne. Tegyük bele az almaszeleteket és a fahéjat, majd kb. 5 percig karamellizáljuk. Tegyük félre hűlni.
A lisztet, a darált mandulát és a sütőport keverjük össze. A vajat a cukorral verjük habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a mandula kivonatot. Állítsuk le a gépet és egy spatulával keverjük bele a mandulás lisztet és a joghurtot. Egy 21 cm átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, majd öntsük bele a masszát. Simítsuk el a tetejét és pakoljuk rá a kihűlt almát. Toljuk 170 C-os előmelegített sütőbe és süssük 45-50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük. Tálalhatjuk natúr joghurttal vagy felvert tejszínnel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések