Kisgombóc


Nagyon ritkán jutok apró szemű barackhoz, hiszen minden árus a nagyobbakat viszi ki a piacra, hogy lekvár készülhessen belőlük. A hétvégén viszont kivételesen csodás, kissé kemény, de apró szemű barackhoz jutottam nagyon jó áron. Pont ez az amire szükségem volt ahhoz, hogy fincsi gombóc készülhessen belőle. Mint azt korábban a sárgabarackos süti esetében is, most is belecsempésztem valahogy a levendulát, hogy még különlegesebbé tegyem ezeket a kis golyócskákat. Nincsenek szavak a végeredményre: lágy gombócok, ropogós fahájas morzsában, habbal megkoronázva.
Egyébként érdemes nagyobb adagot készíteni, mert főzés előtt a gombócokat, akár le is lehet fagyasztani: képzeljük például el, mikor egy novemberi hideg vasárnap délután megelevenednek ezek a nyári ízek és illatok. Ha nem kaptok apró szemű barackot, lehet nagyobból is,de akkor nem kell bele egy egész szem.


Barackos gombóc levendulás habbal

Hozzávalók:
a gombóchoz:
20 szem kisméretű sárgabarack
3 evőkanál barna cukor
2 kiskanál fahéj
kalácsmorzsa
olaj
500 g főtt tört burgonya
1 evőkanál búzadara
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál puha vaj
1 db tojás
200 g finomliszt
a habhoz:
250 ml tejszín
1 evőkanál szárított levendulavirág
1 kiskanál porcukor

Először a habot készítjük elő. A tejszínt felmelegítjük és beletesszük a levendulát.Ezzel hagyjuk kihűlni, hogy a tejszín jól átvegye az ízét. Ha kihűlt leszűrjük és habszifonba töltjük a kiskanál cukorral, de habverővel fel is verhetjük. Hűtőben tároljuk.
A gombóchoz a barackokat elfelezzük, a magokat kidobjuk, majd összekeverjük a barna cukorral és a fahéjjal. 140 C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, hogy a barackok kissé megpuhuljanak. Kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni.
A főtt, összetört, kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel, búzadarával, porcukorral, vajjal, tojással és a csipet sóval. Ha szükséges még teszünk bele lisztet, de ne legyen nagyon kemény a tészta. Kinyújtjuk a tésztát, és akkora négyzetekre vágjuk, amibe belefér a barack. Mindegyik tésztába két fél barackot teszünk és gömbölyítjük. Egy nagy lábosban a vizet föltesszük forrni.
Amíg forr a víz, elkészítjük a morzsát. A kalácsmorzsát egy nagy serpenyőben enyhén megpirítjuk az olajon. Adunk hozzá egy evőkanál porcukrot és egy kevés fahéjat, majd félretesszük. 
A gombócokat a forrásban lévő vízben addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. Kiszedjük a morzsára és megforgatjuk benne. Langyosan a levendulás habbal tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések