Fanyarság


Annyi gyümölcsös édesség készült az utóbbi időben a konyhámban, hogy talán már unjátok is kicsit, de a nyár már csak ilyen. Ebben az időszakban kizárólag a gyümölcsös desszerteken jár az agyam, mindig újat és újat szeretnék kipróbálni, elkészíteni, feltalálni. Most a citromtorta van soron, ami mellől természetesen nem hiányozhatnak a nyári bogyós gyümölcsök. Az alaprecept a Jamie magazinban szerepelt, aminek már a képe láttán megborzongtam, mármint a szó jó értelmében véve.. Így nem volt kérdés, hogy ez lesz a következő a nyári sorban…


Citromtorta

Hozzávalók:
a tésztához:
125 g lágy vaj
75 g porcukor
2 tojás sárgája
225 g liszt
1/2 tk sütőpor
a töltelékhez:
5 tojás sárgája
125 g porcukor
3 evőkanál kukoricaliszt
3 citromhéja, 2 leve
500 ml tej
bogyós gyümölcsök a tetejére

A tésztához a vajat és a porcukrot habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a vajhoz keverjük. Tésztát gyúrunk belőle, folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni 1 órára. 
Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet föltesszük a tűzhelyre melegedni. A tojásokat, a cukrot, a kukoricalisztet, a citrom héját és a levét keverjük össze, majd lassan folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a meleg tejet. Tegyük vissza a tűzhelyre és közepes lángon főzzük amíg besűrűsödik. Folpackkal fedjük be és tegyük félre hűlni. 
A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki a 3 mm vastagra, majd béleljünk ki vele egy 21 cm átmérőjű formát. a szélét vágjuk le, majd tegyük vissza a hűtőbe.
Vegyük ki a tésztát a hűtőből és öntsük bele a citromos tölteléket, majd 180 C-os előmelegített sütőben süssük 30-40 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni és díszítsük ki a gyümölcsökkel a tetejét. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések