Daquoise


Lassan a mogyorókészletem végére érek, mint egy beosztás nélkül élő mókus… :) Nade nem szomorkodom, hiszen hamarosan lesz új termés és lehet megint az utcákat róni, hogy begyűjthessem az éves adagot. Ma egy olyan tortát hoztam, aminek a habcsókos tésztája mogyoróval van dúsítva, az úgynevezett daquoise lap, belül pedig málnás mascarponés hab csücsül. Teli van pirosló málnaszemekkel, ami számomra a nyár egyik legnagyobb csodája. Mogyoró és málna, maga a TÖKÉLETESSÉG!


Mogyorós-málnás daquoise torta

Hozzávalók:
a tésztához:
250 g mogyoró
250 g porcukor
25 g kukoricaliszt
6 tojás fehérje
csipet só
a krémhez:
250 g málna
300 g mascarpone
2+1 evőkanál porcukor
vaníliakivonat
2 dl tejszín
2 lap zselatin
a díszítéshez:
15 dkg málna
mogyorószemek

A mogyorót öntsük egy száraz serpenyőbe és pirítsuk meg enyhén.Tegyük félre hűlni. Amikor kihűlt dörzsöljük le róla a héjat és daráljuk le 100 g porcukorral és a kukoricaliszttel.
A tojások fehérjét verjük kemény habbá a csipet sóval, majd amikor már kemény a hab kanalanként keverjük hozzá a maradék cukrot. Egy lapos kanállal forgassuk bele a darált mogyorót.
Két nagy tepsire tegyünk sütőpapírt és rajzoljunk rájuk 21 cm átmérőjű kört. A habot osszuk szét a két tepsin és próbáljunk a körön belül maradni. Simítsuk le a tetejét és toljuk a tepsiket 130 C-ra előmelegített (légkeverésen) sütőbe. Süssük kb.1 órán keresztül, majd kapcsoljuk ki a sütőt és nyitott ajtó mellett hűtsük 45 percig a sütőben. Vegyük ki a tepsiket és hagyjuk teljesen kihűlni. Én egy nappal korábban készítettem el, így másnap már csak 10 perc volt az összeállítás.
A krémhez a málnát egy evőkanál cukorral melegítsük össze és passzírozzuk át egy szűrőn. Hagyjuk kihűlni.
A mascarponét a cukorral, a tejszínnel és a vaníliával keverjük kemény habbá. A zselatint áztassuk hideg vízbe, csavarjuk ki, majd két kanálnyi meleg vízben oldjuk fel. Öntsük a málnához, majd a málnavelőt keverjük bele a mascarponéba. Töltsük habzsákba és az egyik lapra nyomjunk kis csúcsokat, rakjuk ki körbe málnaszemekkel és borítsuk be a második lappal. A második lap tetejére is nyomkodjuk kis halmokat a krémből és díszítsük málnaszemekkel és egész mogyoróval.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések