Kerti partira


Vendégségbe készült ez a kókuszos epres torta, amit szerencsére mi is megkóstolhattunk. A tésztája illatozik a kókusztól, a krém pedig a kókusz mellett a citromtól és az epertől. Igazi nyárias desszert, csodás könnyű krémmel, akár a kerti partik kötelezően ajánlott kelléke is lehet. 


Kókuszkrémes tart eperrel

Hozzávalók:
a tésztához:
100 g vaj
80 g porcukor
1 tojás
150 g finomliszt
30 g őrölt kókuszreszelék
1 csipet só
1 citrom héja
a krémhez:
1 doboz kókusztej
300 g tejszín
60 g porcukor
vaníliakivonat
1 citrom héja és leve
a tetejére 20-30 dkg eper negyedelve
5 dkg olvasztott étcsokoládé

A tésztához a vajat és a porcukrot keverjük habosra, majd adjuk hozzá az enyhén felvert tojást és a citromhéját. A lisztet keverjük össze a darált kókuszreszelékkel (kávédarálóban daráltam le) és a sóval, majd adjuk a vajas keverékhez. Keverjük egyneművé, gyúrjunk belőle labdát, lapítsuk ki, csomagoljuk be és tegyük 1 órára a hűtőbe.
Vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra és tegyük egy levehető aljú tortaformába. A lelógó széleket vágjuk le, szurkáljuk meg és tegyük újra egy fél órára a hűtőbe. Közben melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. 
Vegyük a tésztát a hűtőből, tegyünk rá sütőpapírt és öntsünk rá sütőbabot. Toljuk be a sütőbe, süssük 15 percig, majd vegyük le róla a sütőbabot és papírt és tegyük vissza még 10-12 percre. Ha megsült tegyük félre hűlni.
Készítsük el a krémet. Egy tálban melegítsük össze a tejszínt a porcukorral és a vaníliával. Tegyük bele a citrom héját, levét és a kókusztejet (az összegyűlt kókuszvizet vizet ne öntsük bele). Főzzük 5 percig, hogy besűrűsödjön. (Ha a kókusztej folyékony állagú és nem krémes, nem fog rendesen besűrűsödni, ezért tegyünk bele egy kanálnyi vízzel elkevert étkezési keményítőt. Én is így tettem.) Öntsük a krémet a kihűlt formába és tegyük a hűtőbe legalább 3 órára. 
Tálalás előtt halmozzuk rá az epret és csurgassuk meg az olvasztott csokival.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések