Frisssss


Nagy lányommal már hetek óta figyeltük az oviból hazafelé sétálva, hogy mikor nyílik ki végre a bodza virága. Sétáink során már azt tervezgettük, mennyi finom szörpöt készítünk majd belőle, sőt ő már jóelőre, látatlanban elosztogatta az egészet a barátainak (nem tudom kire ütött ez a gyerek:)). És végre a múlt héten virágba borultak a bodzabokrok és sikerült is annyit összegyűjteni, amiből már kijön egy adag szörpre való. 
Évek óta készítek bodzaszörpöt, de valahogy eddig sosem dokumentáltam az elkészítését és nem is igazán volt rá pontos recept, mert mindig érzésből csináltam. Az idén úgy döntöttem leírom, hátha ti is kedvet kaptok egy kis frissítő elkészítéséhez, ami nagyon jól jön majd a nyári kánikulában. 
Nem használok tartósítószert, hőkezeléssel és gondos sterilizálással igyekszem megőrizni a minőségét. Szerencsére eddig sosem romlott meg, bízom benne hogy nálatok sem lesz ilyen gond.


Bodzaszörp 

Hozzávalók:
35-40 tenyérnyi bodzavirág
2 citrom (kezeletlen héjú)
1,5 kg cukor
3 kiskanál citromsav
4 l víz

A bodzavirágokat átnézem és ha bogarat találok leszedem róla. Nem nagyon szoktam lemosni, mert akkor az értékes virágport is eltüntetném, inkább próbálok olyan helyről gyűjteni, ahol biztos nincs forgalom és nagy por. Egy nagy edénybe beleöntöm a vizet, ebbe karikázom a citromot és beleteszem a citromsavat. Jól összekeverem, majd mehetnek bele a virágok. Úgy teszem bele, hogy a zöld rész ne nagyon érjen a vízbe.
2-3 napig hagyom összeérni, közben a hűtőben tárolom.
A harmadik napon kiviszem a nagy edényt a hűtőből, a virágokat kidobom, a citromok levét belefacsarom. Leszűröm (ha van akkor steril gézlapon keresztül, hogy tuti ne kerüljön bele bogár) és beleöntöm a cukrot. Fölteszem főni és amikor a cukor is elolvadt és a lé is felforrt (túl sokáig ne főzzük, mert elmegy az íze), sterilizált üvegekbe töltöm. Az üvegeket jól lezárom és bebugyolálom nagy takaróba. Itt hagyom kihűlni.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések