A legzsengébb tök


Bár az idény tököt még aranyárban mérik, mégsem tudtam ellenállni neki, hiszen családunkban a spenót mellett ez a másik főzelék kedvenc. Mindig teszek el a fagyasztóba kaprot nyár végén, mert ilyenkor tavasszal sajnos még nem annyira intenzív az íze, így nem emelné ki úgy a tök karakterét. Egyszóval minden adott volt egy jó szombati ebédhez…Én így készítem!


Tökfőzelék pikáns húsgolyóval

Hozzávalók:
a főzelékhez:
1 kg gyalult tök
2 csík citromhéj
4 dkg vaj
2 kanál olívaolaj
só, bors
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 dl tejszín
3 dl tej
2 nagy csokor kapor felaprítva
a húsgolyóhoz:
50 dkg darált sertéshús
4-5 szál újhagyma apróra vágva
5 szelet fekete erdei sonka felkockázva
1 nagy csokor petrezselyem felaprítva
só, bors
1,5 kiskanálnyi kakukkfű
1 kiskanál füstölt piros paprika
2 cikk fokhagyma lereszelve
1 tojás
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

A főzelékhez a vajat és az olajat egy nagy edényben melegítsük össze, majd tegyük bele a tököt. Dobjuk mellé a citromhéjat és sózzuk,borsozzuk. Tegyünk fedőt az edényre és pároljuk meg a tököt. Úgy jó ha egy kicsit ropogós marad a tök.
A kukoricakeményítőt keverjük össze a tejjel és a tejszínnel és öntsük a párolt tökre. Folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a főzeléket, majd a végén tegyük bele a kaprot.
A húsgolyóhoz tegyünk minden hozzávalót és nagy tálba és gyúrjuk össze. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és olajozzuk ki, jó vastagon. A húsmasszából készítsünk golflabda nagyságú golyókat és helyezzük őket a tepsire. A golyók tetejét is kenjük be olajjal, majd toljuk 200 C-os sütőbe 15-20 perce. Ne szárítsuk ki nagyon, mert nem lesz szaftos a hús. Nem lesz olyan barna, mint amikor serpenyőben sütjük, de nem is szív fel annyi olajat. Ha marad belőle, hidegen nagyon jó kis szendvics készülhet belőle.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések