Baba ghanoush


Ki ne szeretné a padlizsánkrémet! Nagyon sokféle verziót kipróbáltam már és egytől-egyik ízlett. Most egy újabb verzió készült, amit azért osztok meg veletek, mert szerintem ez mindegyiknél jobb lett. Közel keleti ízvilág, amit baba ghanoush-nak hívnak és hozzá egy fűszeres lepénykenyér...nagyszerű vendégváró. Csak tegyétek ki az asztal közepére és mindenki kedvére mártogathatja ezt az ízletes padlizsánkrémet. Egy pohár rozé kötelező mellé.


Baba ghanoush zataros lepénykenyérrel

Hozzávalók:
a padlizsánkrémhez:
2 közepes padlizsán
4 evőkanál tahini (szezámpaszta)
fél citrom leve
2 cikk fokhagyma lereszelve
1/4 teáskanál őrölt római kömény
1/2 tesáknaál füstölt paprika (opcionális)
1 csokor petrezselyem apróra vágva
só vagy még jobb a füstölt só
olívaolaj
a kenyérlepényhez:
32 dkg liszt
2 tk só
2 tk szárított élesztő
2 ek olívaolaj
2,5 dl langyos víz
a feltéthez:
2 evőkanál zatar fűszerkeverék
2 evőkanál olívaolaj

A padlizsánt megszurkáljuk és nyílt láng fölött kissé megpörköljük (mivel nekem villanytűzhelyem van, konyhai karamellizáló pisztollyal csináltam). Egy tepsibe sütőpapírt teszünk és erre rakjuk a padlizsánokat. (Persze a legjobb lenne az egészet nyílt lángon sütni) 200 C-os sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. Akkor jó ha a héja már feketedik kissé. Ha megsült kivesszük és hagyjuk langosra hűlni.
Kikaparjuk a belsejét és összeturmixoljuk. Ha darabosabbra szeretnénk, akkor villával nyomkodjuk szét. Az olívaolaj kivételével az összes hozzávalót keverjük bele, majd öntsük egy tálkába és a tetejét locsoljuk meg olívaolajjal.
A lepénykenyérhez az összes hozzávalót egy tálba tesszük és kézzel vagy géppel összegyúrjuk. Ha szép sima a felülete és elválik az edény falától kézzel még kicsit átgyúrjuk és olajozott tálba tesszük. Lefedjük és kb 1 órát kelesztjük. Közben a sütőbe teszünk egy sütőkövet vagy egy nagy tepsit és 220 C-ra előmelegítjük. A fűszerkeveréket az olívaolajjal összekeverjük.
A megkelt tésztát 7-8 darabra osztjuk és gömbölyítjük. Pár percet pihentetjük és vékony korongokra nyújtjuk. Megkenjük a tetejét a fűszerrel és a sütőbe tesszük. Egyszerre kettőt tudunk megsütni. Pár perc alatt készre sül és folytathatjuk a többivel. Ha nem szeretnénk az egész tésztát megsütni, akkor tegyük egy zárható dobozba és a hűtőben pár napig eláll. A kisült kenyereket szeletekre vágjuk és ezzel kínáljuk a padlizsánkrémet.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések