"Almát rágtam hajdanán..."


Az az igazság, hogy ez a süti bezony már korábban készült, de mivel elég sok almás desszertet tettem fel ide, gondoltam még egy kicsit tartogatom, nehogy ráunjatok a sok almára. Az almás desszertek szerintem télen, nyáron, tavasszal, ősszel, egyszóval bármikor bevethetők, így ez mindig aktuális, főleg most, hogy más idénygyümölcs nem igazán van (a narancs, banán ugye ilyenkor már szóba sem jöhet). Ne rettentsen el senkit, hogy három tésztalapot kell külön megsütni, hiszen percek alatt elkészülnek, a tölteléknél pedig lehet akár előre dolgozni. Itt a hétvége, lepjétek meg ezzel a családot, higgyétek el hálásak lesznek.


Almás krémes szelet

Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg vaj
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1/2 cs. sütőpor
1/2 dl tej
1 db tojás
vaníliakivonat
az almatöltelékhez:
1 kg alma meghámozva és apró kockára vágva
10 dkg barna cukor
1 csapott kiskanál őrölt fahéj
a krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
1 dl tejszín
10 dkg barna cukor
10 dkg vaj

A tésztához a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a tojást, a vaníliát és végül a sütőporral elkevert lisztet. Egynemű tésztává dolgozzuk,majd folpackba csomagoljuk és egy órát pihentetjük a hűtőben.
Közben elkészítjük az almatölteléket. A kockára vágott almát a cukorral és a fahájjal megdinszteljük, majd félretesszük hűlni. A krémhez a tejből 3 dl-t felforralunk a cukorral, a többi tejet pedig simára keverjük a pudingporral. A forró tejhez öntjük a pudingport és sűrűre főzzük. A vajat apránként hozzáadjuk és addig kevergetjük, amíg elolvad. Folpackot teszünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön meg, majd ezt is félretesszük hűlni. Ha kihűlt a tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a pudinghoz keverjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből és három egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk 2 mm vastagra és egyenként 180 C-os előmelegített sütőben pár perc alatt aranybarnára sütjük. Amikor mindegyik lap megsült, összeállítjuk a sütit. 
Az alsó lapon eloszlatjuk az almatölteléket, erre következik a második lap. Erre rákenjük a vaníliás krémet és befedjük az utolsó lappal. Egy napot állni hagyjuk, hogy megpuhuljon a tészta és szeletekre vágjuk. Vaníliás porcukorral tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések