Tavaszi zöld


Nem volt nagy tél, ezért szerencsére, így a zsenge spenót már korán megjelent a piacon. Valami igazi tavaszi finomságot szerettem volna készíteni, mert a szervezetem már szinte a zöldért kiált, úgyhogy a jó régi bevált recepthez, a spenótfőzelékhez nyúltam. Szerencsésnek mondhatom magam, mert nálunk szó szerint az egész család szereti a spenótot, még a 6 éves kislányom is, akinek ez az egyik kedvenc kajája (ki hallott már ilyet, pedig nem is ismeri Popeye-t). Na szóval a végeredmény olyan csodás zöld színekben pompázott, hogy kénytelen voltam lefotózni és megosztani veletek, hátha kedvet kaptok...


Spenótfőzelék buggyantott tojással

Hozzávalók (4 személyre):
80 dkg spenót megtisztítva
4 vékony szelet félbarna enyhén száraz kenyér
5 dl tej
1 dl tejszín
3 fokhagymagerezd
só, bors
személyenként 1-2 db tojás
1 evőkanál ecet

A kenyeret kockára vágjuk, ráreszeljük a fokhagymát és ráöntjük a forró tejet. 20 percig állni hagyjuk, hogy jól magába szívja. Ezután turmixoljuk és pár perc alatt melegítjük. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan leragad.
A spenóthoz egy nagy fazékban vizet forralunk és beletesszük a spenótot. 30 másodpercig forrázzuk, majd kiszedjük és jéghideg vízbe tesszük, hogy ne főjön tovább. A legjobb ha tésztafőző edényben készítjük, így csak ki kell emelni a fazékból a spenótot. Lecsöpögtetjük, enyhén kifacsarjuk és összevágjuk a leveleket. A tejes kenyérhez adjuk, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. El is készült a finom tavaszi spenótfőzelék. Én legjobban buggyantott tojással szeretem. 
Ehhez egy kis edényben felforralunk 1 liter vizet, majd hozzáadunk egy evőkanál ecetet és egy csipet sót. Amikor már gyöngyözik a víz, akkor a tojást egy kis edénybe beletörjük, a vizet kanállal megkeverjük, hogy egy kis örvény keletkezzen benne, majd beleöntjük óvatosan a tojást. Pontosan 3 percig főzzük, hogy még lágy maradjon. Szűrőkanállal kiemeljük, a spenót tetejére csúsztatjuk, majd a tojást is megsózzuk és borsozzuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések