Crostata


Egy nagyon egyszerű, de nagyszerű sütit dobtam össze ma. Mivel rengeteg üveg lekvár lapul a kamrában (na jó ez mondjuk ebben a formában nem igaz, mert nincs is kamrám, csak egy nagy szekrény, amit annak nevezek), így nem volt kérdés hogy milyen sütit készítsek. Kislányom elsőszámú kedvence a linzer, pontosan a lyukas linzer (ahogy ő hívja), így gondoltam, most más formában tálalom. Igazi ízbomba a feketeribizlitől, az omlós tészta pedig önmagáért beszél.


Linzertorta (Crostata marmellata)

Hozzávalók:
200 g finomliszt
100 g rétesliszt
175 g hideg vaj
1 citrom héja reszelve
120 g porcukor
3 tojás sárgája
1 kis üveg feketeribizli lekvár (vagy bármilyen sűrű állagú lekvár)

A tésztához a kétféle lisztet, a porcukrot, a citrom héját és a kockára vágott vajat késes turmixgépbe tesszük és morzsás állagúra daráljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és összegyúrjuk. Ne gyúrjuk sokáig, mert akkor nem lesz omlós a tészta. Hűtőbe tesszük egy órát pihenni.
A sütőt előmelegítjük 175 C-ra, majd kivesszük a tésztát a hűtőből. A tészta 2/3-át 2-3 mm vastagra nyújtjuk és cm átmérőjű formába tesszük. A lelógó széleket levágjuk és megtöltjük a lekvárral. A maradék tésztát kinyújtjuk és csíkokat vágunk belőle, amivel a torta tetejét berácsozzuk. Sütőbe toljuk és 20-25 perc alatt készre sütjük. Kihűlve porcukorral tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések