Édesen sós


Többször készítettem már édes mázas oldalast, de azt hiszem ez a verzió lett a legfinomabb, ezért most meg is osztom veletek. Az alapötlet egyébként Jamie-től származik, de mivel nem volt hozzá a kamrában minden hozzávaló, így a saját ízlésemre formáltam a receptet. A legnagyobb elismerés kicsi lányomtól érkezett, aki alapjában véve nem egy nagy húsimádó, de most mégis csak ennyit mondott: KÉREK MÉG ANYA!

Ragacsos oldalas

Hozzávalók:
1 nagyobb darab oldalas (1,5 kg)
olívaolaj
2 evőkanál kínai ötfűszer keverék
só, bors
a mázhoz:
kevés olaj
2 nagy fej lila hagyma
2 csillagánizs
1 csapott teáskanál kínai ötfűszer keverék
3 evőkanál friss narancslé
1 evőkanál méz
1 evőkanál ketchup
1 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál  folyós szilvalekvár vagy szilvaszörp

Az oldalast megtisztítjuk és meglocsoljuk olívaolajjal. Rászórjuk a kínai ötfűszer keveréket, sózzuk, borsozzuk, majd jól a húsba dörzsöljük. Tepsibe tesszük és lefedjük alufóliával. 160 C-os előmelegített sütőben kb. 2,5-3 órán át sütjük. 
Közben elkészítjük a mázat. A hagymát felszeleteljük és egy kevés olajon a csillagánizzsal lassú tűzün puhára pároljuk. Kb. 15 perc után hozzáadjuk a kínai fűszerkeveréket és ezzel is pirítjuk 2 percig. Végül beledobjuk a többi hozzávalót is és még 2 percig rotyogtatjuk. Levesszük a tűzről, kissé hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőle a csillagánizst és simára turmixoljuk. Szűrőn átszűrjük, hogy sima mártást kapjunk. 
Ellenőrizzük a húst és ha puhára sült, vegyük le a fóliát és csavarjuk fel a sütőt 200 C-ra. A húst vastagon kenjük meg a mázzal és tegyük vissza 8-10 percre. Percenként kenegessük még a mázzal, hogy jó vastag legyen rajta. Én háromszor, négyszer kenegettem, a többi mázat pedig a hús mellé kínáltam. Csodálatosan omlós, fűszeres húst kapunk, aminek senki nem tud ellenállni.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések