Popeye falatok


Korábban többször készítettem már olyan édes sütit (rugelach-ot), aminek a tésztájában sajtkrém van. Ezt általában valami édes töltelékkel ízesítik, de ki mondta, hogy sóssal nem lehet? Gondoltam egy merészet és kipróbáltam egy spenótos, fetás, sajtos, fűszeres töltelékkel és csodás harapnivaló kerekedett belőle. Ez most kivételesen megrendelésre készült, de egy párat azért lecsippentettem belőle, mert imádom ezt a szinte leveles, gazdag tésztát, ami szétomlik a szájban.

Spenótos falatok

Hozzávalók.
a tésztához:
25 dkg finomliszt
20 dkg krémsjt
20 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 mokkáskanál só
a töltelékhez:
20 dkg spenót
1 cikk fokhagyma
15 dkg feta vagy feta jellegű sajt
só,bors
1-2 evőkanál tejföl
1 tojás a lekenéshez
1 kanél tej
a tetejére lenmag

A hideg vajat a liszttel robotgépben morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és tovább keverjük, amíg egy nagy labda nem lesz belőle. Kicsit még kézzel átgyúrjuk és hűtőbe tesszük egy órát pihenni. 
Közben elkészítjük a tölteléket. A spenótot leforrázzuk, majd kinyomkodjuk belőle a vizet és apróra vágjuk. A sajtkrémet villával összetörjük és belekeverjük a többi hozzávalót. Hozzáadjuk a spenótot is és félretesszük.
Kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre osztjuk. Vastagon lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy egy 44*20 cm-es téglalapot kapjunk. Megkenjük a töltelékkel és a hosszabbik felétől szorosan feltekerjük. 4 cm széles darabokra vágjuk, a tetejét kicsit lelapítjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el.
A tojást és a tejet összekeverjük, majd megkenjük vele a sütik tetejét és megszórjuk lenmaggal.170 C-os előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések