Konzerv zöldség, avagy jöhetne már a tavasz...


A napokban muszáj volt rendet raknom a kamraszekrényben, mivel minden egymás hegyén-hátán hevert és átláthatatlan volt már az egész. Az ember lánya ilyenkor szembesül azokkal az  általa már régen elfeledett kis csodákkal, amiket felhalmozott az elmúlt hónapokban. Találtam például egy konzerv articsókaszívet is és gondoltam, így a téli ínséges időkben jól jön majd egy kis nyári íz, mert valljuk be, elég szerény a téli zöldségkínálat. Nem mondom, hogy unom a kelkáposztát meg a céklát, de ez a konzerv most bizony jókor volt jó helyen. Adtam hozzá egy kis sonkát no meg kecskesajtot és egy igen ütős quiche lett belőle. Látjátok, ezért imádom ezt a kaját, hiszen ezerféleképpen variálható


Articsókás-kecskesajtos quiche

Hozzávalók:
a tésztához:
170 g finomliszt
30 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
70 g jéghideg vaj
1 tojás sárgája
nagy csipet só
1 kiskanál mustár
a töltelékhez:
1,5 dl tej
1 dl tejszín
2 közepes tojás
4-5 db sós lében eltett articsókaszív feldarabolva
3 cikk fokhagyma
só,bors
50-60 g félkemény kecskesajt
1 szál rozmaring apróra vágva
50 g vékonyra szeletelt füstölt sonka


A lisztet a sót és a vajat késes robotgéppel morzsásra daráljuk, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a mustárt és annyi jéghideg vizet, hogy egynemű legyen. Folpackba csomagoljuk, majd a hűtőbe tesszük egy órát pihenni. 
Kivesszük a hűtőből és forma méretűre nyújtjuk. Beleigazítjuk a formába, réteszünk egy sütőpapírt, majd a sütőbabot (vagy bármilyen száraz hüvelyest) és 180 C-os előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ezután kivesszük, leöntjük a babot és levesszük a sütőpapírt. A túllógó széleket levágjuk. Először az articsókát tesszük bele, majd a tejet, a tejszínt, a tojást, a reszelt fokhagymát, sót, borsot összekeverjük és ráöntjük. Erre jön a sonka, majd az ujjal szétmorzsolt kecskesajt és megszórjuk a rozmaringgal. Visszatoljuk a sütőbe és kb. 25 perc alatt készre sütjük. Ellenőrizzük a közepét, hogy átsült-e és csak azután vegyük ki a sütőből. Langyosan friss salátával tálaljuk. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések