Hétvégi extra leves


Ma egy olyan levest hoztam, amely után azok is ki fogják nyalni a tányért, akik nem rajonganak különösebben a zöldséglevesekért. Az alábbi leves ugyanis csicsókából készült, melynek főve nagyon finom édeskés lesz az íze, amit egy kis birsalmával én még tovább fokoztam. A tetején a barnított vaj pedig maga a mennyország. Ha kicsit is más ízvilágra vágytok, akkor ezt mindenképpen ki kell próbálnotok. Ja és nem utolsósorban nagyon gyorsan elkészül…


Birsalmás csicsóka leves csicsókachipssel és barnított vajjal

Hozzávalók:
400 g csicsóka (tisztított súly)+2 a chipshez
1 szem burgonya, hogy krémesebb legyen
2 kisebb vagy 1 nagy birsalma meghámozva
löttyintésnyi olívaolaj
1 kis fej fehér hagyma
7 dl zöldségalaplé
kb. 4 dl tej
só, bors
5 dkg vaj

A hagymát felaprítjuk és az olajban puhára pároljuk. A csicsókát, a krumplit és a birsalmát kockára vágjuk és a párolt hagymához adjuk. 5-8 percig együtt pároljuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és puhára főzzük a zöldséget és a gyümölcsöt. Amikor megpuhult simára turmixoljuk, majd felöntjük annyi tejjel, hogy leves állagú legyen. Felforraljuk és ezzel el is készült a leves. 
A két csicsókát vékony szeletekre vágjuk és kevés olajon megsütjük őket. A vajat egy edényben megolvasztjuk, majd aranybarnára pirítjuk. Figyeljünk rá, nehogy megégjen.
Tálaláskor minden tányérba tegyünk néhány szelet chipset és locsoljunk rá egy kis barnított vajat.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések