Vackor


Idén ősszel teljesen ráálltunk az idénygyümölcsökből készült édességekre. Valahogy most mindegyikünknek ez esik jól. A roppanós savanykás alma, az édes, kissé ropogós körte vagy az enyhén fanyar ízű birs egyaránt nagyon szuper alapanyaga lehet minden desszertnek. Ezúttal egy körtés finomságot készítettem, amiből természetesen nem maradhat ki a kardamom és a dió sem (ez utóbbiból az idén szintén egész télre való mennyiséget sikerült összegyűjtögetnünk :)). Kényeztessétek magatokat ezzel a fűszeres édességgel, ami a hozzáértők szerint nagyon jó hatással van még a lelki állapotra is ebben a borongós, esős, lehangoló időben.


Diós linzertorta körtével és kardamommal

Hozzávalók:
a tésztához:
100 g finomliszt
100 g rétesliszt
50 g porcukor
1 tojás sárgája
1 csipet só
a töltelékhez:
100 g dió
120 g vaj
40 g liszt
2 tojás
100 g porcukor
1/2 kiskanál sütőpor
1 mokkáskanál örült kardamom
 pár csepp vaníliakivonat
két körte meghámozva és fölszeletelve

Először a tésztát készítjük el. A lisztet, a cukrot, a sót és a vajt egy késes robotgépben morzsásra keverünk. hozzáadjuk a tojás sárgáját és egy kevés hideg vizet, majd újra beindítjuk a gépet és gombóccá keverjük. Folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük pihenni egy fél órára.
A diót száraz serpenyőben megpirítjuk és kihűtjük. 
Kivesszük a tésztát a hűtőből és a forma méretére nyújtjuk. Óvatosan belehelyezzük a formába és villával megszurkáljuk. Sütőpapírt teszünk rá és ráöntjük a sütőbabot, vagy rizst, vagy ami van a konyhában. Én egy csomag ezeréves száraz csicseriborsót használok évek óta. 180 C-os előmelegített sütőbe toljuk és 10 percig sütjük. Ezután levesszük a babot és a papírt, a sütő hőmérsékletét csökkentjük 160 C-ra és még 10 percig sütjük a tésztát. 
A tészta sülése közben elkészítjük a tölteléket. A diót a porcukor felével ledaráljuk. A vajat a maradék cukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet a dióval, a kardamommal és a sütőporral elkeverjük és a vajas masszához adjuk. Összedolgozzuk a keveréket és a félig megsült tésztára öntjük. A tetejét elsimítjuk és kirakjuk a felszeletelt körtével. Visszatesszük a sütőbe és 35-40 perc alatt készre sütjük. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések