Apple pie


Szeretem az ősz minden arcát. Az enyhén ködös reggeleket, a szebbnél szebb színekben pompázó hulló faleveleket, a nap enyhe melegét sőt néhanapján még a kissé esős, bekuckózós napokat is. A mai reggel is pont így, ködösen indult és ilyenkor szeretek talán a legjobban a konyhában tenni-venni. Kisült egy adag tönkölyzsömle és sok kis mini almás pite, ami olyan illatokat árasztott, hogy azt sem bántam volna, ha egész napra köd lepi a várost. 

Mini almás piték

Hozzávalók 24 db-hoz:
a tésztához:
30 dkg finomliszt
30 dkg rétesliszt
30 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
2 tojás sárgája
a töltelékhez:
4 nagy alma meghámozva és apró kockára vágva
4 evőkanál liszt
5 evőkanál barna cukor
2 kiskanál fahéj
1 kiskanál örült szerecsendió
5 dkg vaj

A tésztához a liszteket, a porcukrot és kockára vágott hideg vajat késes robotgépbe tesszük és morzsásra daráljuk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom héját és gombóccá gyúrjuk. Ha nem áll össze, tegyünk bele egy kis hideg vizet. Hűtőbe tesszük egy fél órára, hogy visszahűljön a tészta.
Kivesszük a hűtőből a tésztát és lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 9 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle és muffintepsi mélyedéseibe rakjuk a kiszaggatott tésztát. A maradék tésztát félretesszük, ez lesz majd a tetejére a rács. Újra hűtőbe tesszük pihenni, addig elkészítjük a tölteléket.
A meghámozott, kockázott a vaj kivételével összekeverjük az összes hozzávalóval. Jól keverjük el, hogy az almát bevonja a fűszeres, cukros réteg. Kivesszük a tepsit a hűtőből és minden tésztakosárba egy nagy kanál tölteléket teszünk. Nem baj, ha púposan van benne, mert az alma süléskor egy kicsit úgyis összeesik. A töltelékek tetejére kis darab vajat teszünk, majd a megmaradt tésztából csíkokat vágunk és ezzel befedjük a kosárkákat.
180 Cos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor meghintjük egy kis porcukorral.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések