Hull a szilva...


Használjátok ki még ezt a szép őszi időt és amíg lehet szép, friss hazai szilvát kapni a piacokon, készítsetek belőle ilyen csodálatosan finom édességet. Bár egy kicsit kifolyt a szélén a szilva, de pont ettől jó... Tálaljátok lágy vaníliás tejszínhabbal és gyűjtsétek be érte az elismerő szavakat. Én egy vendégvárás alkalmával készítettem a füstölt pisztrángos rilette után és bizony szuper befejezése volt a vacsinak. Szóval hajrá!

Szilvás galette

Hozzávalók:
a tésztához:
170  g liszt
110 g vaj
50 porcukor
30 g darált mandula
1 tojás sárgája
a töltelékhez:
10-12 szem szilva
1 evőkanál barna cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
méz
2 evőkanál szeletelt mandula
1 kiskanál őrölt fahéj
1 evőkanál tej
a tálaláshoz vaníliás tejszínhab

Tegyük a lisztet, a mandulát, a cukrot, a sót és a kockázott vajat egy tálba és morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és ha szükséges hideg vizet, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Osszuk ketté, csomagoljuk be folpackba és tegyük a hűtőbe egy órára pihenni. 
Vegyük ki a tésztát a hűtőből és lisztezett deszkán nyújtsunk belőle egy 25 cm átmérőjű kört. A barna cukrot keverjük össze a keményítővel és a felével szórjuk meg a tésztát úgy, hogy a szélén kihagyunk két cm-ert. A szilvát szeleteljük fel és a pakoljuk sorban a tésztára. A szélét hajtsuk fel, majd a szilvát csurgassuk meg egy kis mézzel, szórjuk meg fahéjjal, majd tegyük rá a szeletelt mandulát. Tegyük egy sütőpapíros tepsire, majd a másik tésztával is csináljuk meg ugyanezt. A szélét kenjük meg egy kis tejjel, majd előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük készre és tálaljuk langyosan vaníliás tejszínhabbal.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések