Tiltott gyümölcs


Egyszer minden véget ér, még a három hétig tartó nyári pihenés is... A hosszú szabadságot (ezúttal is) az olyannyira szeretett Balaton északi partján töltöttük. Most viszont újult erővel ismét itt vagyok, mégpedig egy tortával, amit a szezon egyik legfinomabb gyümölcséből, az almából készítettem.

Nyaralásunk alatt nagyon ritkán kellett gyümölcsre pénzt áldoznunk, mivel a környék, ahol laktunk telis - tele volt gyümölcsfákkal, amelyek roskadásig voltak gyümölcsökkel és (az esetek többségében) az utcára potyogtak. :) Minden nap fügével, szederrel és almával megrakva tértünk haza, már ha nem fogyott el a friss szerzemény még útközben. Ami számomra tényleg meglepő, hogy a telektulajdonosok nagy része nem szedi össze ezeket a tényleg maximálisan "bio" finomságokat a saját portájáról. Szóval én kihasználva az alkalmat még itthonra is hoztam a csodás savanykás ízű almából, ami sütibe tényleg a legtökéletesebb. Az egyik reggel ebből készült ez a mennyei torta, amit még langyosan e is tüntettünk.


Csodálatos almatorta

Hozzávalók:
85 g vaj
120 g barna cukor
1 tojás
225 g finomliszt
kevés só
1/4 teáskanálnyi friss reszelt szerecsendió
2 teáskanál sütőpor
150 g görög joghurt
2-3 savanykás ízű alma
a tetejére:
2 evőkanál barna cukor
fahéj ízlés szerint

A vajat a cukorral és a tojással habosra keverjük. A lisztet, a sót, a sütőport és a szerecsendiót egy tálban összekeverjük. A száraz hozzávalókat a joghurttal felváltva a nedves hozzávalókhoz keverjük. A tésztát kivajazott 26 cm-es tortaformába öntjük és eloszlatjuk benne. Meghámozzuk az almákat, kivágjuk a közepét és 2-3 mm széles szeletekre vágjuk. Az almaszeleteket a torta tetején kirakjuk, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal, majd 180 C-os előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük.
Tálalás előtt megszórjuk egy kis porcukorral és vaníliás tejszínhabbal vagy csak úgy magában langyosan tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések