Második felvonás


Hihetetlen, de mostanában úgy néz ki egy gyerek szülinapot minimum háromszor meg kell ünnepelni: egyszer ugye együtt otthon a családdal, aztán az oviban, és jobb esetben egy gyerek házibuli formájában is, ahol a kis ünnepelt barátai jönnek, hogy együtt töltsenek egy több szempontból is felejthetetlen délutánt (lásd előző bejegyzés).
Ez a torta tehát akkor készült, amikor a családdal tartottuk a nagy napot és éppen akkora kánikula volt, hogy a hétvégi házba csokikrémes tortával leautózni kész katasztrófa lett volna. Így hát megsütöttem előre a piskótalapot, elkészítettem a krémet és a helyszínen állítottam össze a tortát. 
Csodás vajas viktória piskóta az alap, a tetején mascarponés citromos hab, amit akár magában is lehet hűtve fogyasztani (Gino D'Acampo ötlete alapján készült), a tetején pedig a semmihez sem hasonlítható édes eper. Tökéletes együttható, próbáljátok ki mindenképpen!


Citromhabos epertorta

Hozzávalók:
a tésztához:
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál sütőpor
150 g finomliszt
20 g kukoricaliszt
170 g vaj
150 g cukor
3 evőkanál tej
a citromhabhoz:
500 g mascarpone
3 tojás fehérje
3-4 evőkanál porcukor
2 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
300 g eper
a díszítéshez pár szem amaretti keksz

Először a piskótát készítjük el. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és a sütőpapírral kibéleljük. A puha vajat a cukorral habosra keverjük. Ha már jó habos, egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a citrom reszelt héját. A kétfajta lisztet és a sütőport összeszitáljuk, majd a vajas, tojásos habhoz keverjük. A legvégén keverjük hozzá a tejet. A tésztát a tortaformába öntjük és 170 C-os előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (ez kb. 25-30 perc). Ha megsült félretesszük hűlni.
A krémhez  a tojások fehérjét habverővel habosra verjük, majd hozzáadjuk kanalanként a cukrot. A mascarponét kikeverjük és hozzáadjuk a tojáshabot, a citromok reszelt héját és a citromlevet.
Az epret hosszában felvágjuk és összeállítjuk a tortát. A habot a piskótára halmozzuk, majd jó megpakoljuk az eperrel. Díszítésnek a tetejét megszórjuk pár szem összetört amarettivel. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések