Gyors kenyér a vacsorához


Amikor gyorsan kell otthonra valami kenyérszerűség, akkor nálam kétféle verzió jöhet szóba:
-        Az egyik egy lepénykenyér, aminek a tésztáját hétvégén előre begyúrom és mindig csak annyit veszek ki és sütök meg belőle, amennyit éppen egyszerre megeszünk,
-        a másik pedig egy szódás kenyér, ami összeállítással és sütéssel együtt max. 45 perc alatt elkészül.
Tegnap este éppen egy ilyen szódás verziót készítettem, amire a kislányom csak ennyit mondott: Anya, ez olyan mint a süti. 
És tényleg: látványos, finom ropogós héjú, a teljes kiőrlésű liszttől pedig enyhén diós ízű, sűrű és tápláló kenyér, amit a konyhában egyáltalán nem jártas versenyzők is elsőre profin prezentálhatnak, szóval hajrá!  


Szódás kenyér

Hozzávalók:
350 g sima liszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
25 g vaj
350 ml tej (az író még jobb)
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só

A sütőt előmelegítjük 220 C-ra.
A kétfajta lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát és a kockára vágott vajat. Elmorzsoljuk benne a vajat és ezután beleöntjük a tejet. Ha nem használunk teljes kiőrlésű lisztet elég bele kevesebb tej is, kb. 300 ml. A tésztát gyorsan összeállítjuk. Nem kell nagyon gyúrni, csak éppen hogy összeálljon és lágy tészta legyen. Lisztezett deszkán 3 cm magas cipó alakúra formázzuk, a tetejét kereszt alakban bemetsszük és átemeljük a sütőpapírral bélelt tepsire. A tetejét megszórjuk liszttel és a sütőbe toljuk. Kb. 30-35 perc alatt megsül. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy az alját megütögetjük és ha kongó hangot ad, akkor elkészült. Rácson hagyjuk kihűlni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések