Egy igazi klasszikus


Nem akarok senkit a tiramisu készítés fortélyaival fárasztani, mert hemzseg tőle az összes szakácskönyv és az internet is. Ez a tortaformában elkészített tiramisu azonban olyan gyönyörű volt a hétvégi asztalon, hogy nem hagyhattam ki a fotózást és ha már így esett, úgy döntöttem meg is osztom veletek. 

Tiramisu torta

Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás
4 evőkanál liszt
1 kiskanál sütőpor
4 evőkanál barna cukor
vaníliakivonat
csipet só
a töltelékhez:
500 g mascarpone
4 evőkanál cukor
4 tojás
vaníliakivonat
ízlés szerint egy kis amaretto likőr
5 lap zselatin
dupla adag kávé
1 kiskanál cukor
1,5 dl tej
amaretto likőr
3 dkg reszelt csokoládé
kakaópor a díszítéshez

Először a tortalapot készítjük el. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a vaníliát. A lisztet a sütőporral elkeverjük és a tojásos krémhez szitáljuk. A tojások fehérjét a csipet sóval habosra verjük és az előző masszához óvatosan hozzákeverjük. A tésztát 18 cm átmérőjű kivajazott tortaformába öntjük és 180 C-os előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni és recés késsel kettévágjuk. A tortaformára szükség lesz az összeállításhoz, tehát mossuk el.
Elkészítjük a tölteléket. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a mascarponét. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a mascarponés krémhez óvatosan hozzákeverjük. Ízesítjük a vaníliával és amarettoval. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd 1 dl meleg vízben felolvasztjuk és a krémhez keverjük. 
A kávét a tejjel a cukorral és a likőrrel elkeverjük, majd elkezdjük összeállítani a tortát. A tortaformát kibéleljük vastag fóliával. Az aljára egy kört vágunk, az oldalára pedig egy hosszú csíkot. Én a díszcsomagoláshoz használt vastag átlátszó celofánból szoktam kivágni, mert annak jó a tartása. 
Az egyik tortalapot a vágott felével fölfelé a formába tesszük és megöntözzük a tejeskávé felével. Ráöntjük a mascarponés krém felét és megszórjuk a reszelt csokoládéval. Erre kerül a második lap piskóta szintén a vágott felével fölfelé és ezt is megöntözzük a tejes kávéval. A maradék mascarponés krém 2/3-át ráöntjük, a többit a hűtőbe tesszük, mert ezzel fogjuk a torta tetejét díszíteni. A tortát az asztallaphoz ütögetjük, hogy minden levegő kimenjen belőle, majd ezt is a hűtőbe tesszük. Amikor a maradék  krém már kissé megszilárdult habzsákba töltjük és a torta tetejére apró halmokat nyomunk. Tálaláskor megszórjuk kakaóporral és óvatosan felszeleteljük. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések