Az első tavaszi ebéd a szabadban


Maradt néhány szelet a húsvéti sonkából, amit a fagyasztóba tettem nehezebb időkre. Szinte még meg sem fagyott, mikor kivettem, ugyanis a hétvégén egy isteni csirkés raguhoz használtam fel. Az alapötlet egyébként Jamie Oliver legújabb magyar nyelven megjelenő újságjából jött, amiért utólag is nagyon hálás vagyok az angol szakácsnak. Ezt a kevés hozzávalóból álló ragut friss házi tésztával készítettem el és olyan ízek tobzódtak benne, hogy ez tette fel a pontot az első igazán tavaszi hétvégénkre... Kell ennél jobb egy hétvégi ebédhez?


Sonkás-pórés csirke házi szélesmetélttel

Hozzávalók:
1 nagy csirkemell
2 nagy szál póréhagyma (ha kisebbek mehet bele akár 3 is)
2-3 db babérlevél
szemes bors
1 zellerszár
3 vastag szelet főtt füstölt sonka feldarabolva
3-4 szál kakukkfű (szárított is nagyon jó)
2 kanál kukoricaliszt
2 dl tejszín
só ízlés szerint
olívaolaj
a tésztához:
30 dkg liszt
3 nagy tojás

A csirkét kifilézzük és kisebb darabokra vágjuk. A csontot, a húst, a póréhagymák zöld részét, a babérlevelet, a zellerszárat és a szemes borsot vízben föltesszük főni. Ha felforrt, lejjebb vesszük a hőfokot és kb. 1 óráig gyöngyöztetjük, közben a habot leszedjük.

Elkészítjük a tésztát. A lisztet egy tálba szitáljuk és beleütjük a tojásokat. Ha szükséges adunk hozzá pár csepp vizet, de csak óvatosan, nehogy túl lágy legyen a tészta. Simára gyúrjuk. Félretesszük pihenni.

Közben ha megfőtt a hús, leszűrjük, a húst kivesszük és a levét félretesszük. A többi hozzávalót kidobhatjuk, nem lesz már rá szükség. A húst kézzel vagy villával még jobban feldaraboljuk. 
A hagymát felkarikázzuk és egy nagy mély serpenyőbe tesszük az olajjal együtt. Rádobjuk a sonkadarabokat és a kakukkfüvet, majd lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Beletesszük a húst és felöntjük annyi alaplével, amennyi bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és felforraljuk. Nem kell sokáig főzni, hiszen minden hozzávaló puha már, csak összeforraljuk. 
A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük vele a ragut.

Egy nagy fazékban fölteszünk vizet forrni a tésztához.A tésztát nyújtógéppel kinyújtjuk és vastag csíkokra vágjuk. Ha a víz már forr, beledobjuk a tésztát és pár perc alatt készre főzzük. Ezután már tálalhatunk is és élvezhetjük a csodás ízeket.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések