Szülinapi tortatekercs vagy tekercstorta?


Teljesen megfeledkeztem a hétvégi családi összejövetelről, aminek ráadásul egy születésnap volt az apropója. Gyorsan kellett tehát valami tortát készítenem, szigorúan olyan alapanyagokból, amelyek vannak otthon. Tojás ok, mascarpone is pihent egy dobozzal a hűtőben, sőt a fagyasztóban ráleltem egy még tavaly eltett málnacsomagra is. Mandula, liszt, cukor, citrom pedig mindig van a kamrában. Mivel az ünnepelt nagyon szereti a piskótatekercset, ezért úgy gondoltam ezt készítek neki, csak éppen másként tekerem föl. Szép magas torta lett belőle, amit a csokiöntet tesz teljessé.
A sikere óriási volt, főleg amikor felvágta és meglátta, hogy belül igazából egy piskótatekercs.
Nem mondom, hogy öt perc alatt elkészül, de a látvány és az íz kárpótol minden konyhában töltött percet.


Málnás-mascarponés spiráltorta

Hozzávalók:
a tésztához:
6 tojás
1 evőkanál mandulakivonat
vanília
5 evőkanál liszt
1 evőkanál darált mandula
6 evőkanál cukor
1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj
1 kávéskanál sütőpor
csipet só

a mascarpone krémhez:
250 g mascarpone
50 g szeletelt mandula
2 evőkanál cukor
kevés vaníliakivonat
1 dl tejszín

a málnavelőhöz:
250 g málna (fagyasztott is megfelel)
fél citrom héja lereszelve
2 evőkanál cukor

a díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé
0,7 dl tejszín


Először a piskóta lapot készítjük el. A tojásokat egy nagy tálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és nagyon habosra keverjük. A lisztet, a sütőport, a darált mandulát és a sót egy másik tálba szitáljuk. Amikor a tojások már jó habosak, hozzáadjuk a mandulakivonatot, a vaníliát és a vajat, majd óvatosan belekeverjük a lisztes keveréket. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk és beleöntjük a tésztát. 180 C-os előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük és félretesszük hűlni.
Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet és a málnavelőt. A mascarponét, a tejszínt, a cukrot és a vaníliát tálba tesszük és habosra keverjük. 
A málnát egy lábosba tesszük és melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a cukrot és a citrom héját (esetleg pár csepp citromlé is mehet bele) és sűrűre főzzük. Ezután átpasszírozzuk és ezt is félretesszük hűlni. 
A mandulát száraz serpenyőbe öntjük és kissé megpirítju
k, majd hűlni hagyjuk. Most már megvan minden, már csak össze kell állítani a tortát.
A piskóta lapot megmérjük és pontosan három részre vágjuk egy vonalzó mentén, mint ahogy a képen is látszik. Először a mascarponekrémmel kenjük meg, majd eloszlatjuk rajta a málnavelőt, amit egy villával meghúzogatunk. Erre jön a szeletelt mandula fele, amivel megszórjuk a tetejét. Megfogjuk egy első harmad hosszú lapot és feltekerjük, mint a csigát. Ennek a végéhez illetjük a következő lapot és tekerjük tovább. A harmadikkal ugyanígy járunk el. A tetején kibuggyanó krémet szétkenjük, hogy egyenletes legyen a felülete a tortánknak. Ezzel el is készült a torta, már csak a bevonat hiányzik. 
A bevonathoz a csokit összemelegítjük a tejszínnel és ráöntjük a torta tetejére. Hagyjuk, hogy lecsurogjon az oldalán, majd oszlassuk el egyenletesen. A tetejét megszórjuk a maradék mandulával és mehet is a hűtőbe egy kicsit hűlni (Ha nyáron készítjük, akkor a tetejét mindenképpen málnával díszíteném, így még szebb lesz a látvány). Szeleteléskor szép csíkos tortát kapunk, amit sajnos fotón nem tudok megmutatni, mert ajándékba vittem. Gyönyörű, látványos és persze nagyon finom torta. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések