Rugelach



Korábban már készítettem olyan tésztát amelynek tésztájában sajtkrém van és már akkor nagyon megtetszett benne az, hogy könnyen elkészíthető és, hogy ezerféleképpen lehet variálni, az ízéről már nem is beszélve... Akkor még nem tudtam, hogy a hivatalos neve: rugelach, de ugye mindig tanul az ember. Eredetileg kifli formára van föltekerve, de ki mondta, hogy mindig ragaszkodjunk a hagyományokhoz? Az én tésztám végeredménye tehát egy ropogós, ízletes finomság lett, tele házilekvárral és mandulával. Legközelebb annyit változtatok majd rajta, hogy szélesebbre vágom a szeleteket, mert némelyik nem bírta a strapát és eldőlt sütés közben. (A receptben természetesen már a szélesebb verzió van feltüntetve.)
Egy ilyen után úgy gondolom, hogy a pékségekben illendő lenne átgondolni, hogy inkább ilyeneket kellene árulni a sok vacak helyett! Mit gondoltok?

Málnás-mandulás rugelach

Hozzávalók:
190 g vaj
190 g krémsajt (én a Lidl-ben vettem)
4 kanál porcukor
22 dkg liszt
1 tojás sárgája
1 csipet só
kevés vaníliakivonat
10 dkg mandula durvára törve
málnalekvár
barna cukor a szóráshoz
1 tojás a kenéshez
1 kanál tej

A hideg vajat a liszttel és a porcukorral robotgépben morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és tovább keverjük, amíg egy nagy labda nem lesz belőle. Kicsit még kézzel átgyúrjuk és hűtőbe tesszük egy órát pihenni. 
Kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre osztjuk. Vastagon lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát úgy, hogy egy 44*20 cm-es téglalapot kapjunk. Megkenjük málnalekvárral majd megszórjuk a dióval és hosszabbik felétől kezdve föltekerjük. 4 cm széles darabokra vágjuk, a tetejét kicsit lelapítjuk és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el.
A tojást és a tejet összekeverjük, majd megkenjük vele a sütik tetejét. A tetejét megszórjuk barna cukorral és már mehetnek is a sütőbe. 170 C-os előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések