Nagyon citrom


Teljesen karácsonyi lázban égek, pedig még csak november eleje van. Tele vagyok ötletekkel, csak azt nem tudom, mikor fogom őket megvalósítani. Talán nem is lesz időm mindegyikre... Éppen ezért az évnek ebben a szakában még a szokásosnál is jobban törekszem olyan receptekkel előrukkolni, amelyek nem igényelnek különösebb előkészületet és pepecselést. Most is egy ilyen következik tehát, az előző kuglófhoz hasonlóan. Na jó, ehhez azért elő kell venni egy robotgépet, de higgyétek el ennek ellenére is villámgyorsan elkészül. Arról már nem is beszélve, ha az elkészítésével megvárjátok a karácsony előtti napokat, egy kis üvegbe helyezitek és szépen becsomagoljátok a kis kekszeket, akár ajándéknak is kiváló ötlet lehet, pl. így.

Nagyon citromos keksz

Hozzávalók:
200 g vaj
200 g porcukor
2 tojás
400 g liszt
1 evőkanál sütőpor
vaníliakivonat
1/4 teáskanál só
citromkivonat (hogy még erőteljesebben citromos legyen)
1/2 citrom leve
2 citrom reszelt héja
a szóráshoz:
100 g porcukor
1 citrom reszelt héja

Egy nagy tálban keverjük habosra a vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a vanília- majd a citromkivonatot és a citromok reszelt héját. 
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a sütőport. Adjuk hozzá a vajas keverékhez, öntsük bele a citrom levét és addig keverjük, amíg összeáll. Tegyük hűtőbe legalább fél órára, mivel elég ragacsos a tészta és hagyjuk, hogy megdermedjen. Ha lehűlt, kis gombócokat formáljunk a tésztából és tegyük sütőpapíros tepsire. Hagyjunk köztük helyet, mert terülni fog. 
180 C-os előmelegített sütőben süssük 15-20 percig. Még melegen forgassuk meg a sütiket a citromos porcukorban. Dobozban nagyon sokáig eláll és ajándéknak is kiváló lehet.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések