Old dates-new cakes


Találtam a szekrényben egy megbontott doboz datolyát, ami még valószínűleg télről maradt. Kissé már száraz volt, tehát csak úgy megenni nem igazán volt kedvem, úgyhogy gondoltam egyet és némi csokoládés turbózással valami desszertet próbáltam kreálni belőle. Az eredmény egy finom szaftos süti lett, a képzeletbeli i-re a pontot pedig egy kis málnaöntet tette fel. Szerintem egyébként tortalapnak is tökéletes, szóval legközelebb ezen a fronton használom majd.



Datolyás csokoládékocka málnaöntettel

Hozzávalók
300 g datolya kimagozva
100 g étcsokoládé
6 tojás
100 g  barnacukor
3 púpos evőkanál kakaópor
200 g teljes kiőrlésű liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
az öntethez:
300 g málna (lehet fagyasztott is)
1 kanál barna cukor
löttyintésnyi feketeribizli likőr (elhagyható)
vaníliakivonat

Tegyük a datolyát egy tálba és öntsük le annyi forró vízzel, amennyi ellepi. Hagyjuk ázni fél órát, majd szűrjük le és turmixoljuk le 100 ml áztatólével.
Az étcsokit mikróban alacsony fokozaton olvasszuk meg, de vigyázzunk, nehogy megégjen.
A tojásokat válasszuk ketté. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a cukor felét. Addig keverjük, amíg szép fényes nem lesz a hab.
Egy másik tálban a tojások sárgáját keverjük ki a cukor másik felével, adjuk hozzá a datolyapürét. a felvert tojáshabot és az olvasztott csokit.
A lisztet, a kakaóport, a sót és a sütőport keverjük össze és adjuk óvatosan a tojásos krémhez. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt  20*30-as tepsibe és 160 C-os előmelegített sütőben süssük 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
Az öntethez a a hozzávalókat összekeverjük és pár perc alatt összerottyantjuk, majd sűrű szitán átpasszírozzuk-
A kihűlt sütit kockára vágjuk és meglocsoljuk a öntettel. Ha van otthon jóféle vaníliafagyi, még jobban feldobhatjuk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések