Fw: eper, Re:Barbara:)


Tombol az eperszezon és nem tudom megállni, hogy hetente legalább háromszor-négyszer be ne vásároljak eme finomságból. Nagy része azonnal eltűnik úgy ahogy van, a fennmaradó hányadából pedig ilyesmik születnek a család és barátaink legnagyobb örömére.

Rebarbarás-epres torta

Hozzávalók:
a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg darált mandula
5 dkg durvára darált mandula
5 dkg szeletelt mandula
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojás +1 tojás fehérje a kenéshez
1 citrom reszelt héja
a töltelékhez:
60 dkg eper
3-4 szál rebarbara
1 evőkanál barna cukor
0,5 dl víz
1 evőkanál keményítő

A tésztához a lisztet és a darált mandulát összekeverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a darabokra vágott vajat. Összemorzsoljuk kézzel vagy robotgéppel és hozzáadjuk a tojást és a citrom héját.
Tésztává gyúrjuk, majd a hűtőben legalább egy órát pihentetjük.
Elkészítjük a tölteléket. A rebarbarát 1 cm-es darabokra vágjuk és egy kevés vízzel és cukorral föltesszük főni. Pár perc után beletesszük az összedarabolt epret is és addig főzzük, amíg egy kissé összeesik. A keményítőt elkeverjük egy kis vízzel és beleöntjük az eperbe. Félretesszük hűlni. Ezeket előre el lehet készíteni és amikor sütni szeretnénk, csak a hűtőből kell kivenni.
A tésztát kivesszük a hűtőből- egy kis darabot levágunk belőle- és jól belisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Sütőpapírt teszünk a tetejére és sütőbabot öntünk rá, hogy ne emelkedjen meg a közepe.
190 C-os előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük. Amikor félig megsült, kivesszük a sütőből és megkenjük a tetejét a tojásfehérjével, megszórjuk a durvára darált mandulával, hogy ne ázzon el a tészta. Ráöntjük az epres tölteléket majd a maradék tésztát nagy lyukú reszelőn ráreszeljük és megszórjuk a szeletelt mandulával.
Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések