Happy nyúl year


Na jó ez a mondás így nem igaz, mert ugye a ló éve jön, (ezúton is boldog 2014-et mindenkinek!!) de én mégis egy nyulánksággal kezdem ezt az évet. A Lidlben nagyon jó kis nyúlhúst lehetett kapni a napokban és bevallom nem hezitáltam sokat, hanem készítettem egy egyszerű, ám de annál nagyszerűbb ragut belőle.
Tudom, hogy sokan viszolyogtok a nyúlhústól, de higgyétek el, túl kell lépni ezen és aki teheti, mindenképpen próbálja ki, mert isteni az ízvilága. Ebben a ködös és szomorú időben friss házitésztával és egy jó pohár fehér borral ajánlom tálalni!

Pikáns nyúlragi házi szélesmetélttel

Hozzávalók:
50 dkg filézett nyúlhús kockára vágva
5 dkg kockázott bacon
1 fej hagyma apróra vágva
3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 kisebb sárgarépa apró kockára vágva
1 ág rozmaring 
1 doboz konzerv paradicsom
1 dl száraz fehérbor
2 dl húsleves alaplé
1 kiskanál mustár
1/2 narancs reszelt héja
1 dl tejszín
egy csokor petrezselyem felaprítva
olívaolaj
só, bors

a tésztához:
30 dkg liszt
3 egész tojás
kevés víz

Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben és pirítsuk meg benne a felkockázott nyúlhúst. Ha minden oldala megpirult szedjük ki és tegyük félre.
Dobjuk a serpenyőbe a bacont, a hagymát és a sárgarépát. Pár percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a rozmaringot, a paradicsomot, a bort és a húslevest. Tegyük bele a nyúlhúst, majd sózzuk borsozzuk. Fedjük le a serpenyőt és alacsony hőfokon főzzük kb. 1 órán keresztül, amíg a hús omlós nem lesz. Én betettem a sütőbe ott rotyogott 2 órán keresztül 120 C-on.
Amíg fő a hús, addig készítsük el a tésztát. A lisztből és tojásból tésztát gyúrunk, ha nem állna össze, pár csepp vizet adhatunk hozzá. Kinyújtjuk és széles csíkokra vágjuk, majd lisztezett konyharuhára tesszük.
Amikor puhára főtt a hús, vegyük ki  a serpenyőből és egy villa segítségével aprítsuk fel. Tegyük vissza a húst, vegyük nagyobbra a lángot és forraljuk be a szaftját a felére. 
Közben egy nagy edényben forraljunk vizet a tésztának. Ha felforrt főzzük meg benne a tésztát és tegyük félre.
Amikor teljesen megfőtt a hús, keverjük bele a mustárt, a tejszínt a narancshéjat és a petrezselymet. Adjuk hozzá a tésztát is és 1-2 perc alatt forraljuk össze. 
Tálaláskor díszítsük petrezselyemmel és narancshéjjal.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések