Csak a tavasz jönne már...(avagy variációk répára)



Nagyon várom már a tavaszt. Minden egyes reggelem azzal kezdődik, hogy kinézek az ablakon, vajon süt-e a nap. Sok napfelkeltét azonban nem igazán láttam mostanában, ami ugye egyáltalán nem azért van, mert későn ébredek, mindinkább mert akkora felhők vannak az égen, hogy egész napokra eltakarják a várva várt napsugarakat. Hogy mégis feledtessem valahogy ezt a szörnyűséget,  megpróbálok olyan hangulatot varázsolni a lakásba, amely a tavaszt idézi. A napokban ezzel a répatortával sikerült egy kis napsütést és mosolyt csalogatni a szürkeségbe és így a család arcára is. 

Ui: Elég nagy adag lesz belőle (vagyis nekünk az volt) és mivel maradt belőle egy pár szelet, gondoltam újrahasznosítom. A tésztát összemorzsoltam és marcipánmasszával összegyúrtam. Golyókat formáztam belőle és csokiba mártottam. kakaórocker szerint szerint ez a legjobb marcipános bonbon...




Répatorta fehércsoki mázzal

Hozzávalók:
4 tojás
30 dkg porcukor
5 dkg méz
45 dkg tisztított reszelt sárgarépa
10 dkg olvasztott vaj
25 dkg liszt
10 dkg darált mandula
½  cs. sütőpor
1 csipet só
½ mokkáskanál őrölt kardamom
1/2 narancs reszelt héja
vaj a forma kikenéséhez
a mázhoz:
5 dkg fehércsokoládé
1 kiskanál vaj
répa, porcukor a díszítéshez
reszelt narancshéj

A vajat, a mézet és a sárgarépát összekeverjük. A tojásokat a porcukorral habosra verjük és ráöntjük a répás keverékre. A lisztet, az őrölt mandulát, a sót, a sütőport és a kardamomot összekeverjük, és az előzőekhez adagoljuk. Jól elkeverjük. A tésztát kivajazott tortaformába (23 cm) öntjük és 170 C-os sütőben 60-70 perc alatt készre sütjük. Közben egy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha megsült kivesszük és félretesszük hűlni.
Amíg hűl a torta, addig egy répát felszeletelünk és porcukorba forgatjuk. Sütőpapírra tesszük és a sütő maradék hőjében kiszárítjuk. Ez lesz a tortán a díszítés.
A fehércsokoládét a vajjal összeolvasztjuk és a kihűlt tortára öntjük. A sárgarépaszeletekkel és a narancshéjjal díszítjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések