Túróbomba


A napokban egy szülinapra kellett tortát készítenem és már hetekkel korábban azon törtem a fejem, hogy milyen is legyen. Aztán szintén a napokban felhívott a barátnőm, hogy van-e valami jó túrótorta receptem. Hát persze, hogy van és én is ezt fogok a szülinapra készíteni. (Köszi az ötletet:))
Ezt a tortát, korábban már többször is megcsináltam, de ebben a formájában most először. A töltelék receptje az egyik Stahl könyvből való, de a többi az én agyszüleményem. A lágy túrós töltelék egyértelműen a túró rudira emlékeztet, csak még annál is sokkal de sokkal finomabb a túróba kevert jókora adag tejszíntől.

Túrótorta

Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás
55 g liszt
50 g kukoricaliszt
1 kiskanál sütőpor
120 g porcukor
½ citrom reszelt héja
csipet só
a krémhez:
50 dkg túró
20 dkg porcukor
1 dl tejföl
1 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom héja és egy kanálnyi leve
2,5 dl tejszín habbá verve
1 kis csomag zselatinpor
a sziruphoz:
350 ml víz
2 evőkanál cukor
3 szelet narancshéj
3 szelet citromhéj
10 dkg étcsokoládé a díszítéshez

A lisztet, a sütőport és a sót egy tálba szitáljuk. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. A sütőporos lisztet a tojássárgájához adjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Belereszeljük a citromhéjat és egy 18 cm átmérőjű kivajazott tortaformába öntjük. 180 C-os előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A szirup hozzávalóit egy lábasba tesszük, és addig forraljuk, amíg a cukor elolvad, és kissé besűrűsödik. A citrusok héját kidobjuk és hagyjuk kihűlni.
A megsült és kihűlt tortalapot kettévágjuk és megöntözzük a sziruppal. Hagyjuk állni egy órát, hogy jól magába szívja a szirupot. Addig elkészítjük a tölteléket.
A zselatint 1,5 dl vízzel felengedjük, és addig melegítjük, amíg fel nem oldódik. A túróhoz hozzáadjuk a porcukrot, a citromhéjat, a citromlevét, a vaníliát, a tejfölt és a zselatinos vizet. Robotgéppel simára keverjük és óvatosan hozzákeverjük a tejszínből vert habot.
Összeállítjuk a tortát. Az egyik piskótalapot visszatesszük a formába és ráöntjük a túrós krémet. Egy keveset meghagyunk, hogy az oldalát is be tudjuk kenni majd. Hűtőbe tesszük dermedni.  Ha kellően megdermedt, rátesszük a másik piskótalapot és legalább egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap kivesszük a formából és a megmaradt krémmel bekenjük az oldalát. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét és a torta tetejére öntjük. Díszíthetjük csokilapokkal is, amit úgy készítünk, hogy a csokit megolvasztjuk és vékonyan egy sütőpapírra kenjük. Megszórhatjuk szeletelt mandulával, majd hagyjuk megdermedni. Ezután darabokra törjük és a torta tetejére halmozzuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések