Túróbomba
A napokban egy szülinapra kellett tortát készítenem és már hetekkel korábban azon törtem a fejem, hogy milyen is legyen. Aztán szintén a napokban felhívott a barátnőm, hogy van-e valami jó túrótorta receptem. Hát persze, hogy van és én is ezt fogok a szülinapra készíteni. (Köszi az ötletet:))
Ezt a tortát, korábban már többször is megcsináltam, de ebben a formájában most először. A töltelék receptje az egyik Stahl könyvből való, de a többi az én agyszüleményem. A lágy túrós töltelék egyértelműen a túró rudira emlékeztet, csak még annál is sokkal de sokkal finomabb a túróba kevert jókora adag tejszíntől.
Túrótorta
Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás
55 g liszt
50 g kukoricaliszt
1 kiskanál sütőpor
120 g porcukor
½ citrom reszelt héja
csipet só
a krémhez:
50 dkg túró
20 dkg porcukor
1 dl tejföl
1 vaníliarúd kikapart magja
1 citrom héja és egy kanálnyi
leve
2,5 dl tejszín habbá verve
1 kis csomag zselatinpor
a sziruphoz:
350 ml víz
2 evőkanál cukor
3 szelet narancshéj
3 szelet citromhéj
10 dkg étcsokoládé a
díszítéshez
A lisztet, a sütőport és a sót
egy tálba szitáljuk. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, a
tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. A sütőporos lisztet a tojássárgájához
adjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a tojáshabot. Belereszeljük a citromhéjat és
egy 18 cm átmérőjű kivajazott tortaformába öntjük. 180 C-os előmelegített
sütőben tűpróbáig sütjük.
A szirup hozzávalóit egy
lábasba tesszük, és addig forraljuk, amíg a cukor elolvad, és kissé
besűrűsödik. A citrusok héját kidobjuk és hagyjuk kihűlni.
A megsült és kihűlt tortalapot
kettévágjuk és megöntözzük a sziruppal. Hagyjuk állni egy órát, hogy jól magába
szívja a szirupot. Addig elkészítjük a tölteléket.
A zselatint 1,5 dl vízzel
felengedjük, és addig melegítjük, amíg fel nem oldódik. A túróhoz hozzáadjuk a
porcukrot, a citromhéjat, a citromlevét, a vaníliát, a tejfölt és a zselatinos
vizet. Robotgéppel simára keverjük és óvatosan hozzákeverjük a tejszínből vert
habot.
Összeállítjuk a tortát. Az
egyik piskótalapot visszatesszük a formába és ráöntjük a túrós krémet. Egy
keveset meghagyunk, hogy az oldalát is be tudjuk kenni majd. Hűtőbe tesszük
dermedni. Ha kellően megdermedt, rátesszük
a másik piskótalapot és legalább egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.
Másnap kivesszük a formából és
a megmaradt krémmel bekenjük az oldalát. Vízgőz fölött megolvasztjuk a
csokoládét és a torta tetejére öntjük. Díszíthetjük csokilapokkal is, amit úgy
készítünk, hogy a csokit megolvasztjuk és vékonyan egy sütőpapírra kenjük.
Megszórhatjuk szeletelt mandulával, majd hagyjuk megdermedni. Ezután darabokra
törjük és a torta tetejére halmozzuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése