Elkezdődött...


Még csak november eleje van, de úgy látom már az egész ország karácsonyi lázban ég. Az üzletek karácsonyi fényekben pompáznak, az újságok tele vannak jobbnál jobb karácsonyi receptekkel és ötletekkel, a blogomon pedig a tavaly karácsonyi bejegyzések a legnépszerűbbek. Igazából később akartam föltenni ezt a receptet, de úgy döntöttem nem várok vele tovább: készüljünk együtt a karácsonyra. Az alábbi keksz több is kicsivel egy sima sütinél, hiszen becsomagolva, akár tökéletes gasztroajándék is lehet barátoknak, ismerősöknek.
A recept a Dr. 5-ker receptfüzetében található, amit saját ízlésemre alakítottam.


Csíkos keksz

Hozzávalók:
a tésztához:
375 g liszt
150 g porcukor
1 tojás
180 g vaj
1 kanál kakaópor
vaníliakivonat
a töltelékhez:
100 g aszalt áfonya vagy más aszalt gyümölcs
100 g étcsokoládé
50 g darált törökmogyoró
1 tojás
fél teáskanál őrölt kardamom
vaníliakivonat

Először a tésztát készítjük el. A lisztet és a porcukrot egy edénybe szitáljuk és hozzáadjuk a kockára vágott vajat, majd összemorzsoljuk a tésztát. Ezután hozzáadjuk a tojást és a vaníliát és egynemű tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. A világos és a sötét tésztát egyenként 10*20 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egymásra helyezzük és 20*40 cm-es lappá nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát és a csokit robotgéppel durvára daráljuk és belekeverjük a többi hozzávalót. A tölteléket a kinyújtott tésztára simítjuk és a hosszabbik felénél kezdve feltekerjük. A hűtőben egy órát pihentetjük, majd kivesszük és fél cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük a korongokat, és ha szükséges egy kicsit lelapítjuk és kerekre formázzuk. 180 C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések