Az ősz íze


Ha az ősz ízét meg kellene határozni, akkor azt hiszem, a birsalmás lepény lenne a befutó. Gyerekkoromban ki lehetett volna zavarni a világból a birsalma ízével, most mégis amikor megláttam a parkban árválkodó birsfákat, úgy éreztem nem szabad otthagyni a rajtuk hívogató gyümölcsöket. Egész úton hazafelé azon gondolkodtam, hogy mit is készítsek belőlük. Szokásomhoz híven most sem bonyolítottam túl a dolgokat és végül ez az egyszerű, ám annál finomabb édesség készült az almákból. Innentől pedig nincs megállás, reszkessetek, jönnek a birsalmás receptek!



Birsalmás lepény

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (500 g)
1,5 kg birsalma
1 citrom leve
1 nagy rúd fahéj
5-6 szem szegfűszeg
1 kiskanál vanília kivonat vagy 1 rúd vanília
4-5 evőkanál cukor
2 evőkanál méz +1 evőkanál a lekenéshez
fél kiskanál őrölt kardamom
2 db csillagánizs

Először a birsalmás tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, és kis kockára vágjuk. Föltesszük főni annyi vízzel, ami éppen ellepi. A cukor és a méz kivételével az összes fűszert beletesszük és puhára főzzük. Ezután tesszük bele a cukrot és a mézet, majd sűrűre főzzük. Ha szükséges még tovább fűszerezhetjük.
A leveles tésztát kettévágjuk és mindegyiket 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A szélétől 1 cm-re bevágjuk, de úgy, hogy a tésztát ne vágjuk át teljesen. 180 C-os előmelegített sütőben félig megsütjük, majd kivesszük és a vágáson belüli részt a kés lapjával lenyomkodjuk. Ebbe a lenyomkodott részbe töltjük a fűszeres birsalmát.  A maradék mézet felmelegítjük és lekenjük vele a tészta szélét. Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük.
Tálaláskor a tésztákat nagyobb kockára vágjuk és mellé cukorral és vaníliával habosra kevert mascarponét kínálunk.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések