Barack a rács mögött


Valahogy mindig sikerül több gyümölcsöt vennem a piacon, mint amennyit egy hét alatt megeszünk. De mit csináljak, ha egyszerűen nem tudok ellenállni a hamvas őszibaracknak, a gyönyörűen lila szilvának vagy éppen azoknak a csodálatos szőlőszemeknek. Most sem történt ez másképp és pénteken úgy döntöttem, hogy a „maradékok barackból”gyümölcsös édességet készítek. 
Ez az egyszerű és hagyományos finomság készült tehát belőle, ami mindamellett, hogy isteni finom még látványosan szépre is sikeredett.


Barackos tortácskák

Hozzávalók:
a tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj felkockázva
10 dkg porcukor
1 tojás+1 a lekenéshez
csipet só
a töltelékhez:
50 dkg őszibarack
2 evőkanál darált zabkeksz
2 evőkanál baracklekvár
fahéj ízlés szerint

A tésztához a lisztet, a vajat és a porcukrot késes robotgépben morzsásra daráljuk, vagy ha nincs robotgépünk, akkor kézzel összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk, majd a hűtőben egy órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. Az őszibarackot apró kockára vágjuk és hozzákeverjük a darált kekszet, a lekvárt és a fahéjat.
A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és akkora korongokat szúrunk ki belőle, amivel a kosárkákat ki tudjuk bélelni. Lehet egy nagy tortát is készíteni, ehhez egy 25 cm átmérőjű formára van szükségünk. Megszurkáljuk, majd 180 C-os előmelegített sütőben 12 perc alatt elősütjük. Ha félig megsült, kivesszük a sütőből és megtöltjük a kosárkákat a barackos töltelékkel. A maradék tésztát szintén kinyújtjuk és 0,5 cm-es csíkokra vágjuk. A csíkokkal berácsozzuk a torták tetejét és megkenjük a felvert tojással. Visszatesszük a sütőbe és világosbarnára sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések