A piros arany
Már jóideje minden nyárnak úgy futok neki, hogy na most már tényleg
kipróbálom a házi ketchup elkészítését, de valahogy eddig sosem jutottam
el odáig, vagy csak szimplán lusta voltam. Mivel az idén extrán
szépek a paradicsomok,
ezért úgy döntöttem: nincs mese, belevágok. Nem tagadom motiváló
tényező volt az is, hogy Luca lányunk elvakultan rajong a kethcupért,
gyakorlatilag minden étel mellé képes lenne ezt enni. A ketchup
alapreceptjét Jamie Olivertől nyúltam, az arányokon azonban
szokásomhoz híven változtattam (szerintem amúgy is mindenki a saját
ízlése szerint készítse el).
Ketchup Jamie módra
Hozzávalók:
1 kg felkockázott paradicsom
1 nagy fej durvára vágott lila hagyma
½ durvára vágott édeskömény
1 szél szárzeller
hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
2 gerezd szeletelt fokhagyma
1 kimagozott aprított chili
1 csokor bazsalikom
1 evőkanál koriandermag
2-3 szegfűszeg
1 kávéskanál frissen őrölt bors
2 dl vörösborecet
70 g barna cukor
só ízlés szerint
olívaolaj
Tegyük a zöldségeket egy nagy edénybe az olívaolajjal és
adjuk hozzá az fokhagymát, a gyömbért, a chilit, a koriandermagot és a
szegfűszeget. Lassan kis lángon főzzük puhára, majd adjuk hozzá a paradicsomot
és 3,5 dl vizet. Kis lángon addig gyöngyöztessük, amíg a felére fő. Ekkor adjuk
hozzá a bazsalikomleveleket és egy botmixer segítségével turmixoljuk le. Szitán
szűrjük át kétszer, hogy teljesen sima legyen. Öntsük hozzá az ecetet és a
cukrot, majd sózzuk, borsozzuk és főzzük addíg, amíg ketchup sűrűségű lesz.
Ha kész, még melegen sterilizált üvegekbe töltjük és jól
bebugyolálva kihűtjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése