Panna Cotta
Mint azt már nagyon jól tudjátok imádom az olasz kajákat
és desszerteket, az alábbi édességet azonban valamiért eddig még soha nem
készítettem el. Nincs ennek semmi különösebb oka, egyszerűen most jutottam el
odáig, hogy nekifogjak életem első panna cottájának. Ezt a nagyon könnyen elkészíthető észak-olasz
édességet én friss őszibarackkal készítettem, kis mézzel és fűszerekkel megbolondítva.
Vaníliás panna
cotta mézes őszibarackkal
Hozzávalók:
4 dl tejszín
2 dl tej
1 rúd vanília
8 dkg nyírfacukor (Xukor)
3 lap zselatin
a mézes
őszibarackhoz:
3 nagy őszibarack
2 kanál méz
5-6 db zöld kardamom
2 db csillagánizs
A tejet és a tejszínt egy kis edénybe öntjük, majd
hozzáadjuk a nyírfacukrot és a kettévágott vaníliarudat. Kevergetve
felforraljuk., majd kivesszük belőle a vaníliarudat. A zselatinlapokat 5 percre
hideg vízben áztatjuk, hogy meglágyuljanak. A meglágyult zselatint a tejszínes
keverékbe tesszük és kevergetve beleolvasztjuk.
A tejszínes krémet formákba öntjük, és a hűtőbe tesszük
dermeszteni. 5-6 óra kell neki, hogy ne essen szét, amikor kiborítjuk a
formából.
Tálalás előtt elkészítjük az őszibarackot. A barackokat
meghámozzuk és kettévágjuk. A kardamomot és a csillagánizst száraz serpenyőben
illatosra pirítjuk és beletesszük a mézet. Hagyjuk a mézet egy kicsit
megbarnulni, majd beletesszük a felezett őszibarackokat és egy pár perc alatt
karamellizáljuk.
A panna cottát a formák szélénél körbevágjuk, tányérra
borítjuk és a mézes őszibarackkal tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése