Lila ízek

Mint írtam, az utóbbi napokban nem igazán kapcsoltam be a sütőt a hőség miatt, de végre most újra olyan idő van, hogy nyugodtan süthetek-főzhetek kedvemre bármit. Nagyon szeretem a levendulás édességeket és mivel éppen most virágzik ez csodálatos növény, nem is volt kérdés, hogy valami olyan készítsek, amihez levendula is kell. A citrom köztudottan nagyon jól passzol a levendulához ebből született tehát az alábbi keksz kompozíció.
Ui: a receptben használt szuper sütipecsétet Kakaórockertől kaptam a szülinapomra.:)

Levendulás vajas keksz citromos fehércsoki krémmel

Hozzávalók:
a kekszhez:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
80 g porcukor
fél citrom reszelt héja
1 tojás sárgája
1 teáskanál szárított levendula
csipet só
a töltelékhez:
20 dkg fehércsoki
1 dl tejszín
fél citrom reszelt héja
pár csepp citromlé

A lisztet, a kockára vágott hideg vajat, a porcukrot, a sót és a levendulát morzsás állagúra dolgozzuk. Az a legegyszerűbb, ha késes robotgépbe tesszük és abban készítjük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és összegyúrjuk. Csomagoljuk fóliába és tegyük 1-2 órára a hűtőbe.
Ezután elkészítjük a krémet.A tejszín felmelegítjük fel és beletesszük az összetört fehér csokit. Addig kevergessük, amíg a csoki el nem olvad. Ízesítsük a citrom reszelt héjával és pár csepp citromlével. Tegyük a krémet is a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
A tésztát lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és kerek kiszúróval kiszaggatjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert a vaj miatt elég gyorsan megpuhul a tészta. Sütőpapíros tepsire tesszük és 180 C-os előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Ha kihűltek a kekszek, megtöltjük a fehércsokis krémmel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések