A tavasz első hírnöke


Mielőtt bárki megijedne nem gólyát sütöttem:).
Azt, hogy a tavasz végérvényesen beköszöntött, mi sem jelzi jobban, minthogy kedvenc piacomon már több árusnál megjelent a medvehagyma. Ez az utóbbi években "divatossá" vált növény pedig már ezer éve jelen van, csak nem kapott ekkora marketinget. Apukám már sokszor mesélte, hogy amikor gyerekkorában horgászni ment, mindig az árokpartról szakított friss medvehagymát majszolta a szalonna meg a kenyér mellé.
Tehát nagyon vártam már az első medvehagyma megjelenését, mert már tél végén eldöntöttem, hogy a kedvenc pogácsámat fogom vele feldobni.


Medvehagymás-juhtúrós pogácsa

Hozzávalók:
25 dkg juhtúró
25 dkg vaj (fele lehet zsír is)
30 dkg liszt
2 kanál tejföl
1 tojás
1/3 cs. szárított élesztő
1 kávéskanál só
1 kis csokor medvehagyma
1 tojás a lekenéshez

A medvehagymát apróra vágjuk és összegyúrjuk  a többi hozzávalóval. Egy órát kelesztjük a tésztát, majd  3 cm vastagra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojással. 180C-os előmelegített sütőbe toljuk és pirosra sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések