A napfény íze


A minap egy olyan műsorba futottam bele a Paprika TV-n, ami egy perc alatt a képernyő elé szegezett. A címére bevallom nem emlékszem, de a lényege, hogy két olasz öregúr egymást ugratva, fiatalságukat felidézve isteni olasz kajákat készít egymásnak festői környezetben. Egyszer remélem én is ilyen helyeken főzhetek majd... 
Kint éppen hóvihar tombolt, miközben ők ragyogó napsütésben egy tengerparti panorámás teraszon készítették azt a tortát, amit most én is közkinccsé teszek. 
Annyira megkívántam a napsütést, hogy másnap nem is volt kérdés mi kerül az asztalra desszertnek. Elkészítése, ahogyan azt az olasz konyhától megszokhattuk pofonegyszerű.

Ricottás-mascarponés torta

Hozzávalók:
500 g leveles tészta
250 g mascarpone
250 g ricotta
5 dkg kandírozott narancs
5 dkg kandírozott citrom
1 citrom reszelt héja
10 dkg cukor
3 tojás
1 marék barna cukor a tetejére
1 rúd vanília kikapart magja
csipet só

A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, a ricottát, a kandírozott narancsot és citromot, a vaníliát és a citrom reszelt héját. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és hozzáadjuk az előző keverékhez. A leveles tésztát vékonyra nyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát. Ha szükséges a széleit levágjuk, de csak annyira hogy maradjon egy kevés a tortaszél formázáshoz. Beleöntjük a mascarponés ricottás keveréket és a leveles tészta szélét eligazítjuk.
A tetejét megszórjuk egy kis barna cukorral és 180 C-os előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még remegősnek kell lennie a közepének, mert amikor kihűl megdermed. Langyosan tálaljuk és a tetejére még tehetünk némi reszelt citromhéjat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések