Mézi


Őszintén bevallom nem nagyon vagyok híve a hagyományos mézeskalácsos dolgoknak, de a karácsonyhoz valahogy mégis hozzátartozik a mézeskalács semmihez sem hasonlítható illata és íze. Ezért évekkel ezelőtt kapva kaptam azon a svéd keksz recepten, amely alapján ezekből az alapanyagokból nem a hagyományos mézeskalácsot, hanem annak keksz változatát lehet elkészíteni. Nálunk tehát már évek óta ez a keksz helyettesíti a hagyományos mézeskalácsot. Nemrégiben az egyik barátnőmtől kaptam ajándékba egy Mézi sütőformát (tudjátok a Shrekből a legvagányabb, legbátrabb, legbeszólósabbb fazon) így már nem is volt kérdés, hogy a karácsonyi kekszek idén megannyi Mézi formájában szülessenek újjá.

Svéd fűszeres keksz (Pepperkakor)

Hozzávalók:
45 dkg liszt
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 ek méz
1 tojás
3 teáskanál őrölt fahéj
3 teáskanál őrölt gyömbér
2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 tk szódabikarbóna
1 narancs reszelt héja
1 dl narancslé
csipet só

A vajat a cukorral habosra keverjük. Beleütjük a tojást, tovább keverjük, majd a mézet a narancslével felolvasztjuk, és amikor kihűlt a cukros vajhoz adjuk. Hozzákeverjük a fűszereket, a sót, a szódabikarbónát, a narancs reszelt héját és a lisztet. Ragacsos tésztát kapunk, de így lesz jó. Becsomagoljuk a tésztát folpackba és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Sütés előtt kivesszük a hűtőből, hogy a tészta ne legyen túl kemény. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző formákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 180 C-os előmelegített sütőben 6-7 percig sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések