Készülődés...

 
Már csak néhány hét van karácsonyig és itt az ideje elgondolkodni azon, hogy mi kerüljön majd az ünnepi asztalra. Én idén egy kis füzetbe írom le, hogy mi is az, ami szóba jöhet, így már csak ki kell válogatnom, hogy mire marad majd időm a nagy karácsonyi sürgés-forgásban, mert a lista bizony nagyon hosszú. (Tavaly nem voltam ilyen előrelátó és káosz lett az egész készülődés én pedig kiborultam.) Az alábbi kuglóf már tavaly is a karácsonyi menü desszertjeként szerepelt és úgy döntöttem idén is megtartom ezt a hagyományt, mert minden ízében a karácsonyt idézi. Remélem sikerül hozzá kedvet csinálnom és a ti listátokra is felkerül majd.

Csokis kuglóf vörösborral

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg barna cukor
4 tojás
1 rúd vanília
28 dkg liszt
1 cs sütőpor
1,7 dl vörösbor
10 dkg étcsokoládé
½ kk őrölt fahéj
½ kk őrölt szegfűszeg
5 dkg kandírozott narancshéj

a mázhoz:
5-5 dkg ét- és tejcsokoládé
½ dl tejszín
pár csepp olaj
szeletelt mandula

A puha vajat a cukorral és a vanília kikapart magjával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább verjük.
A lisztet a kakaóval, a fahéjjal, a szegfűszeggel és a sütőporral elkeverjük és a habos vajhoz adjuk, majd beleöntjük a bort is. A csokoládét durvára vágjuk és a narancshéjjal együtt a tésztához adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és a tésztába óvatosan beleforgatjuk.
Kivajazott kuglófformába öntjük és 180 C-os előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Tűvel ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e.
Ha kihűlt elkészítjük a mázat. A kétféle csokit gőz fölött megolvasztjuk és hozzákeverjük az olajat és a tejszínt. Ezzel vonjuk be a kuglófot majd szeletelt mandulával díszítjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések